Kunst en haar prijs

Terug


Het blijft voer voor prachtige, verhitte discussies. De vraag “wat moet een kunstwerk kosten?” zorgt voor uiteenlopende stellingnamen bij mensen tot ver buiten de kunstwereld. Hoe verder men van de elitaire kern verwijderd is, des te meer onduidelijkheid men heeft over de criteria waarop kunstenaars hun prijs baseren.

Op Minerva krijgt de aanstormende kunstenaar richtlijnen aangereikt voor het bepalen van de prijs. Kunst is geen dienst, dus je betaalt als koper niet het aantal uren dat de schilder heeft nodig gehad bij het vervaardigen van het werk. Kunst is een product, en om serieus genomen te worden, moet je een serieuze prijs vragen. Aldus kijkt de beginnend kunstenaar om zich heen naar de rest van de markt en vraagt advies aan docenten en collega’s. En zo krijgt de kunst haar prijs.

Waar op een opleiding tot beeldend kunstenaar de kern van de kunstwereld dichtbij is, zou de veronderstelling zijn dat de serieuze prijs serieus wordt genomen. Totdat de school de hand in eigen buidel moet steken en bij aanschaf van een kunstwerk naar keuze de vraagprijs van de aankomend kunstenaar met botte bijl halveert. Dit is het begin van een lange worsteling tegen krenterigheid van de kunstkoper. Belachelijk dat de kunstenaar er zo bekaaid vanaf komt! Toch?

In een restaurant leidt een blik in de keuken vaak tot enige ontgoocheling. In de kunstwereld is dit niet anders. Blikken verf worden uitgestort over een doek. Hierna rest alleen nog het laten drogen van de verf en het prikken van de prijs met een natte vinger. Voor een tentoonstelling worden oude werken van zolder gehaald en met de stofdoek nieuw leven ingeblazen. Jaar in, jaar uit wordt een succesverhaal in de herhaling gegooid en gedegradeerd tot lopende bandwerk. Ook goedkope materialen en scheve lijsten kunnen de prijs niet drukken.

De kunstenaar heeft zich sinds zijn opleiding gedwongen gezien zichzelf zeer serieus te nemen. Nu maar hopen dat het zelfvervaardigde voetstuk met meer zorg voor kwaliteit gemaakt is dan het werk zelf, anders kan het nog een lange, harde val er vanaf worden.