Wereldmuziek

Terug

cursus kunstzinnige vorming 6-8 jarigen
ontwikkeld door Solveig Emmink-Poortier (musicologe en basisonderwijslerares) en Kirsten Poortier (beeldend kunstenaar)

Het uitgangspunt van de cursus is om kinderen kennis te laten maken met wereldmuziek en met verschillende creatieve technieken. Onze overtuiging is dat we met deze cursus kinderen kunnen tonen dat het luisteren naar muziek inspiratie kan geven om beeldende kunst te maken. Tijdens deze cursus komen kinderen in aanraking met verschillende soorten culturen en de kunstuitingen die daarbij horen. Het doel is interesse in elkaar en respect voor de cultuur van een ander teweeg te brengen.

In een les van anderhalf uur reizen we naar een bepaald deel van de wereld. Als introductie luisteren we naar muziek die daar gemaakt wordt. Daarna volgt uitleg over het bijbehorende knutselwerk. Er worden voorbeelden getoond van traditionele kunstwerken waarop het knutselwerk gebaseerd is. De kinderen gaan nu zelf aan de slag om - geÔnspireerd door de muziek en de voorbeelden - hun eigen culturele kunstwerk te creŽren.

In de lesbladen die de cursus begeleiden zetten we bondig uiteen wat zo bijzonder is aan de muziek en de kunst uit de betreffende cultuur. Tot nu toe hebben we de volgende lessen ontwikkeld: